Jak uzyskać wysoką wydajność w cukierni i piekarni?
W piekarniach możemy wykorzystać piece, które będą posiadały różne konstrukcje, wielkość, aby dopasować je pod względem wielkości.
W tym przypadku warto zwrócić uwagę na powierzchnię pieca, często wynosi ona około 10m2, posiadają one kilka półek grzewczych na których będziemy mogli układać ciasto. Oczywiście ważnym czynnikiem podczas zakupu pieca jest energooszczędność oraz bezawaryjność. Piece mogą posiadać różne rodzaje ogrzewania, gazowe, olejowe, obecnie najpopularniejszy są piece wykorzystujące prąd elektryczny.
Piece wsadowe elektryczne dla piekarni
Możemy spotkać także modele obrotowe, w tym przypadku w komorze umieszczony jest specjalny wózek, możemy także spotkać turbiny które wprawiają w ruch gorące powietrze w środku pieca. Dzięki temu możemy uzyskać bardzo dobre wyniki, ciasto szybko zostaje poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Dodatkowo w przypadku dużych pieców możemy wykorzystać także specjalne wózki załadowcze, dzięki wózkom możemy także zadbać o bezpieczeństwo podczas wyjmowania gorących wyrobów. Obecnie nowoczesne piece posiadają wyświetlacze elektroniczne które będą umożliwiały łatwą zmianę temperatury oraz wszystkich parametrów takich jak przykładowo wilgotność.
W piecach możemy spotkać kamienne płyty wypiekowe, różne rozwiązania które pozwalają na uzyskanie bardzo wysokiej jakości wyrobów. Mogą być to piece cyklotermiczne, termoolejowe oraz elektryczne. W przypadku pieca elektrycznego system grzewczy składa się z grzałek metalowych, mogą być wykorzystywane także grzałki ceramiczne. W tym przypadku ogrzewane są wytwornice pary, które pozwalają na uzyskanie odpowiedniej wilgotności w komorze. Oczywiście możemy regulować temperaturę niezależnie w różnych komorach wypiekowych. W przypadku jeżeli nie używamy danej komory możemy ją odłączyć, dzięki temu będziemy mogli liczyć na oszczędność. Piece tego rodzaju zajmują mniejszą powierzchnię w porównaniu do innych modeli rozgrzewanych przykładowo za pomocą oleju.
Oczywiście piece wsadowe elektryczne posiadają także odpowiednią izolację która sprawia iż elementy zewnętrzne, ścianki nie rozgrzewają się, wykorzystuje się także bardzo nowoczesne szyby żaroodporne. Możemy zamówić modele z różnymi komorami, z pewnością możliwość ustawienia każdej komórki oddzielnie daje nam duże możliwości, możemy wówczas wypiekać różne rodzaje pieczywa.