Do czego używać octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy to jedna z odmian octu, która powstaje w procesie fermentacji rozdrobnionych jabłek.
Ma żółtawy kolor, charakterystyczny smak i intensywny aromat. Cieszy się coraz większą popularnością nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na swoje właściwości. Co warto wiedzieć o occie jabłkowym i do jakich potraw można go dodawać?
Jakie są właściwości octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy jest bardzo bogaty w składniki, które dobrze wpływają na ludzki organizm. Należą do nich na przykład beta-karoten, witaminy z grupy B, biotyny, pektyny, kwas foliowy, witamina C czy pierwiastki niezbędne dla organizmu, a więc magnez, żelazo, potas i fosfor. Zawarte w occie witaminy i minerały wpływają pozytywnie na odporność, a także wygląd włosów i paznokci, z kolei pektyny mają działanie oczyszczające organizm. W rezultacie niestrawione resztki pokarmu są szybciej usuwane z układu pokarmowego. Ten rodzaj octu jest szczególnie polecany osobom będącym na dietach odchudzających, ponieważ jego regularne spożywanie pobudza produkcję enzymów trawiennych, reguluje proces trawienia, a także wzmaga uczucie sytości. Jednymi z najważniejszych zalet octu jabłkowego jest jednak działanie antybakteryjne i antyseptyczne.
Jakie ma zastosowanie ocet jabłkowy?
Jak na jeden produkt ocet jabłkowy ma bardzo uniwersalne i szerokie zastosowanie. Jest doskonałym lekiem na przeziębienie i wspomaga układ odpornościowy w okresie najwyższej zachorowalności, dlatego często dodaje się go do domowych leków i leczniczych płukanek. W związku z tym, że sprzyja rozrzedzaniu wydzielin, może być stosowany do udrażniania nosa podczas kataru, a także jako naturalny probiotyk, ponieważ zapobiega namnażaniu bakterii i łagodzi ból. Ocet jabłkowy powinien znaleźć się w domu każdego człowieka zmagającego się z cukrzycą typu 2. Badania wykazują bowiem, że spożywanie octu podczas posiłków ogranicza wchłanianie węglowodanów, a tym samym pomaga utrzymać niski poziom cukru we krwi. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że ocet jabłkowy może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Do jakich potraw dodawać ocet jabłkowy?
Wiele osób pije ocet jabłkowy wyłącznie w celach prozdrowotnych. Warto wiedzieć, że nie powinno się go pić bez rozcieńczenia. Wystarczy wlać łyżkę stołową octu jabłkowego do ciepłej wody, a po wymieszaniu roztwór nadaje się do picia. Ocet ten świetnie nadaje się również do marynowania grzybów, nadając im unikatowy posmak, czy też do marynowania najróżniejszych mięs. Najczęściej używany jest jako baza do sałatkowych dressingów, sosów i past kanapkowych. Jeśli ktoś przepada za kwaskowatymi, orzeźwiającymi koktajlami owocowymi czy smoothie, można dodać do nich nieco octu. Cierpki smak zniwelują owoce, a jeśli nie, to problem na pewno załatwi odrobina miodu. Ciekawą przekąską jest również boczek marynowany w zagotowanym occie jabłkowym z dodatkiem cebuli, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i majeranku.